Parterapi

https://www.susiekruse.dk/wp-content/uploads/2014/09/hjerte.jpg

“Vi er aldrig så sårbare, som når vi elsker”.  Sigmond Freud

 ”Vi var så forelskede engang, og nu skændes vi over det mindste”.

”Hvorfor synes jeg hele tiden, at jeg skal forsvare mig, eller holde ting hemmelige for at undgå skænderier?”

”Hvorfor trækker jeg mig eller kritiserer min partner, når dét jeg længes efter er omsorg og kontakt?”

Disse er typiske spørgsmål, når parforholdet begynder at gøre ondt. De fleste af os har oplevet tvivlen, om vi har fundet den rette partner? Følelser og uenigheder bliver uhåndterbare, og vi sårer, kritiserer og anklager, selv om vi længes efter at give og modtage omsorg og forståelse. Vi trækker os for at beskytte os, og det smertefulde er ofte, at vi hverken forstår vores partners – eller egne reaktioner.

Hvordan holder vi kærligheden i live?
I terapien fokuseres på det følelsesmæssige fundament, der oprindeligt trak jer mod hinanden. Vi mennesker har tendens til, ubevidst, at gentage de tilknytningsmønstre, vi som børn lærte for at få omsorg, trøst og beskyttelse fra vores forældre. Ved at genkende og forandre disse mønstre, kan parforholdet ikke alene bevares men blive udgangspunkt for personlig vækst.

Terapien tager bl.a. udgangspunkt i tilknytningsteorien og den Emotionsfokuserede Parterapi, som er baseret på psykolog Sue Johnsons mangeårige, videnskabelige studier.

I den Emotionsfokuserede Parterapi – EFT, ses tabet af tryg tilknytning og de negative samspilsmønstre, som det centrale problem i et konfliktramt forhold. Terapien hjælper dig og din partner til at få indsigt i, og kontrol over, denne konflikt-dans, så I kan blive mere tydelige i Jeres følelsesmæssige signaler om det, I har behov for. Dette kan skabe grundlag for, at I reagerer med mere kærlighed og medfølelse.

Målet for terapien i EFT er at skabe en tryg forbindelse imellem dig og din partner. Når først I har skabt et trygt følelsesmæssigt bånd, bliver problemer bare problemer, som I løser i fællesskab.

Par, der har det svært, bør ikke ses som umodne eller inkompetente.
I EFT ser vi pars reaktioner som sunde; – som udtryk for to mennesker der blot længes efter at forbinde sig med hinanden. Og parrets proces er at skabe nye måder at udtrykke disse længsler på.

EFT handler om at folde følelserne ud: At tale fra hjertet snarere end kun fra hjernen.

Denne proces er en rejse:

  • At gå fra at være adskilt til at være følelsesmæssigt forbundet
  • At gå fra at forsvare sig, til at være åben
  • Fra hjælpeløshed til at være medskaber i dansen
  • Fra kritik til at være der for partneren
  • Fra fokus af den andens mangler, til at opdage egen frygt og længsler

”Lige som en østers´ reaktion på et sandkorn, forvandler evnen til at trøste og berolige sig selv relationers irritationsmomenter til nyttige og produktive perler i forholdet”.                       David Schnarch

Differentiering ses som en vigtigt grundsten i David Schnarch´s terapeutiske proces. Differentiering forstås som vigtigheden af at holde fast ved sig selv i nærkontakt med vigtige andre. Dette støttes i terapien via indsigt, gensidig dialog og nærværende, respektfuldt samvær.

I terapien ses problemerne som ”ikke-sygelige”, hvilket vil sige, at parforholdsproble-matikker er naturlige og uundgåelige i et hvert forholds udvikling, og de ses som et indbygget grundlag for personlig vækst. Gamle sår kan heales, og vi kan blive de kærlighedsfulde og selvstændige mennesker, vi oprindeligt er født til at være, og som vi længes efter at dele med andre.

I terapien arbejder vi mod at finde fælles målsætninger, der kan indeholde større forståelse, intimitet og gensidig nærhed.

Terapien er bl.a. inspireret af teorier fra:
Forskningsprofessor i klinisk psykologi Sue Johnson
Psykolog og Emotionsfokuseret Parterapeut Jette Simon.(Læs mere på: “Dansk Center for Emotionsfokuseret Parterapi” – www.dkceft.dk DKCEFT
Psykolog, sex- og parterapeut David Schnarch (Læs mere her).

“Et menneskes hjerte visner, hvis det ikke besvarer et andet hjerte” – Pearl s. Buck